Det finns många saker man ska tänka på innan man köper tv-bänk. Färg, material, storlek, typ av tv-bänk mm.

Här kommer några konkreta tips på vad du bör tänka på innan du köper.

1. Storleken

bredden/längden på tv-bänken ska naturligtvis rymmas i rummet där den skall stå men tänk även på att mäta dina elektronikprylar som ska rymmas inuti bänken noga så att du vet att dom får plats. Många e-butiker skriver inte ut djupet på facken i tv-bänken utan bara det totala djupet på bänken. Då får man dra av för bakstycket och en eventuell lucka. Exempel. Totaldjup på en tv-bänk är 50 cm. Bakstycket är 3 mm och luckan är 16 mm. Alltså minskar fackdjupet med 19mm. Sedan måste du ta i beaktning att du har kablar till dina prylar också. En tumregel för extra utrymme för en hdmi-kabel utan banankontakt är 7cm. Då är det en fördel att köpa en tv-bänk som saknar bakstycke eftersom man då kan dra ut bänken någon cm från väggen ifall kablarna inte riktigt får plats. Tänk på att om du köper en tv-bänk med bakstycke så är den oftast konstruerad så att bakstycket stadgar upp hela tv-bänken och att det då kan vara riskabelt att plocka bort det helt. Borra istället hål där kablarna kan löpa ut.

2. Täckt eller öppen tv-bänk?

En täckt tv-bänk kan vara praktisk när man har små barn. Nackdelen är förstås att ir-signalerna stoppar mot luckorna. En lösning till detta är ir-extender som finns att köpa med hjälp av lite googling. Eller så kan man köpa den hos en av butikerna vi listar här.

3. Färg och material.

Det finns många olika material som tv-bänkar är gjorda av men framförallt dominerar 3st. Laminerad spånplatta är absolut det vanligaste materialet i dom billigare tv-bänkarna. Nackdelen med det materialet är att kanterna på spånplattan är kantlistade och kan släppa. Materialet utstrålar inte direkt kvalitet och möbeln känns billig. Ett annat vanligt material är lackerad MDF. Detta material är tyngre och känns mer gediget dessutom om den är målad så slipper man kantlistningen som känns billig och man riskerar inte att det ska släppa. En annan fördel är att man kan dölja skarvar. Sedan har vi fanerad MDF eller spånplatta. Faner är ett tunt lager riktigt trä t.ex ek som är limmad på en bärare, vanligtvis MDF och spånplatta.

Att välja färg kan vara svårt. Vitt dominerar marknaden då färgen håller i mode. Repor och skavanker syns inte lika bra på  vitt gentemot svart. Funderar du på att välja en svart tv-bänk ska du ta i beaktning att damm och repor och skavanker syns tydligt. En matt eller halvblank färg är att föredra framför en högblank.

4. Typ av tv-bänk.

det finns några variationer av tv-bänkar. Höga, låga, djupa, grunda och vägghängda. Det är upp till dig vad du väljer. En vägghängd tv-bänk kan vara praktisk när det kommer till dammsugningen. Detta gäller även för dom lite högre tv-bänkarna som har lite högre ben. Valet är ditt.

Butiker som säljer tv-bänkar hittar du här.